Rahsia Belajar Di Universiti

Utama » IPT » Tip Belajar di Bulan Ramadhan

Tip Belajar di Bulan Ramadhan

Advertisements

Semasa saya di Matrikulasi, ramai rakan-rakan saya tidak pernah tertinggal sembahyang tarawih berjemaah di surau. Mereka ini semuanya pandai-pandai dan tahu membahagi masa belajar. Walaupun esok ada kuiz, test atau exam sekali pun, mereka tetap menunaikan tarawih berjemaah. Tapi mereka ini semua gempak. Result kuiz, test ke, exam ke, semuanya Gempak. Memang betul orang yang banyak menunaikan solat sunat, senang untuk memahami sesuatu perkara. Mungkin ada kebenaran di mana solat boleh menajamkan fikiran.

Namun, setiap orang dikurniakan kebijaksanaan berbeza oleh Allah SWT. Tiada seorang pun boleh copy and paste kepandaian orang dengan diri sendiri. Sebagai contoh Dr Mahathir. Kalaulah ramai orang mempunyai fikiran dan tenaga macam Dr Mahathir, sudah tentu ramai berkebolehan menjadi Perdana Menteri yang bijak seperti beliau.

Berbalik pada study dalam bulan puasa, perkara yang perlu dilakukan adalah bangun pada waktu sahur dan makan bende yang berkhasiat seperti kurma dan susu.

Selain itu, elakkan banyak bercakap bende yang tidak baik, melihat bende yang tidak baik dan mendengar bende yang tidak baik.

Bergaullah dengan rakan-rakan yang baik, menjaga solat dan kuat study, insyaallah kita turut terkesan daripada cara mereka.

Banyakkan berdoa kepada tuhan agar diberi kebijaksanaan, kepandaian, kecerdikan dan kepintaran supaya berjaya menjadapat keputusan yang baik dalam exam.

Doa yang selalu saya ucapkan selepas sembahyang ialah: Ya Allah berikan aku kejayaan di dunia dan di akhirat. Cakap bahasa melayu jer.

Semoga anda terus berjaya, gemilang dan terbilang. ( Cam kenal ayat ni 😛 )

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: