Rahsia Belajar Di Universiti

Utama » IPT » First Semester Study Master

First Semester Study Master

Saya ambil coursework dalam CS secara part time. Masa kelas pertama ramai la dalam 18 orang camtu. Tapi lama-kelamaan, tinggal 10 orang je.

5 laki dan 5 perempuan.

Memang adat la masing-masing banyak hal. Sambung Master ni pun da overload commitment kehidupan kita.

Apa yang saya nampak mereka behenti mungkin kerana:

  1. Masalah kewangan. Travel jauh contoh dari Kajang ke Shah Alam. Lalu tol lagi. RM18 pergi balik. Siapa yang tak tahan kan. Sebulan dah kena belanja RM100 untuk tol, belum minyak lagi, makan lagi, duit buku itu dan ini.
  2. Masalah bebanan kerja. Ada yang kena kerja Sabtu dan Ahad. Kekadang syarikat diorang dapat projek baru, so kena kerja lebih masa la.
  3. Masalah putus cinta. Ada seorang member ni couple satu kelas. Sebelum putus cinta, memang semangat ambil Master dalam bidang yang sama. Sudah register, sebelum kelas pertama bermula, mereka putus cinta. Jadi si awek ni pun minta tangguh pengajian. Mana bestkan ex-couple sekelas. Sebab tu jangan couple lelama.
  4. Masalah peribadi. Ini biasa dengar lah sebab diorang memang tak citer.

Saya pun tengah gelabah ni. memandang sudah nak dekat akhir semester, berlimbun assignment, project, presentation dan sewaktu dengannya kena submit.

life must go on.. buat jer lah, jangan tak buat. itu yang penting. Janji lepas semester ini


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Facebook Rahsia Belajar

%d bloggers like this: